آزادى تفکر و گزینش در اسلام
اسلام براى انسانها آزادى فکر و گزینش قائل شده است . قرآن کریم در ضمن دهها آیه ، مردم را بر مى انگیزد تا در مسائل مختلف اخلاقى ، اجتماعى و اصول و قواعد بیندیشد و در پرتو علم و اندیشه و بینش صحیح ، آرمانى را پذیرا گردند و هیچ گاه چشم بسته ، به مسلکى پاى در نبندند . اسلام هنگامى درخشید که شعار ادیان دیگر، به ویژه مسیحیت این بود که :چراغ عقلت را خاموش نگهدار و آنچه به شما گفته مى شود کورکورانهایمان بیاور(1).
ولى قرآن با صراحت کامل بیان مى دارد:لا اکراه فى دین قد تبین الرشد من الغى(2).اجبارى در دین نیست ، راهنیکبختى از گمراهى آشکار است. قرآن در دهها آیه ، انسان مقلد را که چشمبسته به مسائل پوچ و خرافى ، پاى در مى بندد و از عقاید بى اساس پدران خود، کورکورانه و بدونه دلیل تقلید مى کند نکوهش مى کند که چرا در این اعتقادات ، نمىاندیشند: هنگامیکه به پیروى از خدا و رسول فراخوانده مى شوید،مى گویند روش پدران ما براى ما کافى است ، هر چند پدرانشان چیزى نمى دانستند وهدایت نیافته بودند(3).
قرآن عزیز مى فرماید:آنانکه از پیامبر امى (درس نخوانده ) - که چگونگى اش را درتورات و انجیل خود نوشته مى یابید - پیروى کنند، رستگارند. پیامبرى که ایشان را بهمعروف وامى دارد و از زشتیها و پلشتیها باز مى دارد و پاکیزه را حلال ، و پلیدى راحرام مى کند، پیامبرى که بندهاى سنگین اسارت را از گردن هاى ایشان برمى دارد....(4)
××××××
پاورقی:1- فلاسفه شیعه ص 23
2-سوره بقره آیه 256
3-سوره مائده آیه 104
4- سوره اعراف آیه 157
5-تقلید، اقتباس : هیئت تحریریه موسسه در راه حق